Pepita koffer
Gyakorlófüzet.

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

Ha kellett egy névtelen halott, lámpással sem lehetett nála jobbat találni a szakmában. Megbízható alkoholista volt az öreg, egyéb szerepre teljesen alkalmatlan, halottként azonban remekelt. Hibátlan alakításaival egy igazságügyi orvosszakértőt is megtévesztett volna.

A jelenet előtt bedobott egy-két felest, de attól kezdve, hogy a kamera forogni kezdett, nem lélegzett, nem nyelt, nem pislogott. Ha arra volt szükség, mereven bámult a levegőbe, hasra fordulva lebegett a vízfelszínen, vagy oldalra billent fejjel, nyitott szájjal terült el a villamosperonon, mint akinek már semmi dolga a világon.

Skatula, aki a gúnynevét is speciális szerepköréről kapta, igazi őstehetség volt, s míg korábban aktív színészként a kutya sem jegyezte, pályája töretlenül ívelt amióta rátalált a számára tökéletes szerepkörre.

Az ihletett alakítások ugyan nem hoztak sokat a konyhára, hiszen a filmekben a ismeretlen halottak legfeljebb az érzelmeket színezik (az örökösöknek képviselnek értéket), mégis, amellett, hogy megkereste magának az italra valót, Skatula sajátos hírnévre tett szert. Nem akadt olyan rendező, aki ne rá gondolt volna elsőként, ha egy látványosabb tetemre volt szüksége.Természetesen az amerikai forgatócsoportnak is őt ajánlottuk a jégbefagyott holttest szerepére.

Egy ideje nem hallottunk az öegről, és hiába hiába próbálkoztunk többször is, nem válaszolt a hívásokra. Skatula egyedül élt a vodkásüvegei között egy lepattant körúti lakásban, mert a piálását senki sem viselte el. A két nővére közül végül az idősebbiket értük utol, hogy kérdezősködjünk a hollétéről.

- Csak két nappal szóltak volna korábban, még élt szegény Feri. Végül nem bírta a szíve – siránkozott az öregasszony. Furcsa, de évek óta először hallottani Skatula rendes nevét.

- Hát, ennek ennyi – jegyeztem meg, miután a többieknek is előadtam a híreket. Ám a felvételvezetőnek nagyszerű ötlete támadt. Mi lenne, ha Skatula kapna egy utolsó, filmtörténeti jelentőségű szerepet. Halottként játszana halottat. A fél világ erről fog beszélni. A rendezőt nem ejtették a feje lágyára, azonnal felfogta az ötlet reklámértékét.

Skatula nővérei eleinte tiltakoztak, persze végül beadták a derekukat. Így olyan gázsiért, amit azelőtt sohasem kapott, az öreg mégegyszer, önmagát alakítva feküdt a dermedt árokparton. A egyik bakancsa belelógott a vízbe. Egy szakadt kabátot adtak rá, melynek zsebéből borosüveg nyaka kandikált ki. A rendező szerint ez dukált Skatulának. Még egy prémsapkát is húzatott a homlokába. Az operatőr hosszan időzött a vértelen, beesett férfiarcon, mint aki nem tud elszakadni a látványtól.  Hallottuk, hogy bevágják az előzetesbe.

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem az öreg kevésbé hatásvadászra vette volna.

0
5 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 7 komment érkezett ()

1. Marijja
2013. 03. 02. 12:37

Ha ez novella, akkor*-os 5-öst érdemel.
Ha valóság, akkor kétségbeejtö.
Biztos, ami biztos, nyomtam egy +-t!

2. corvin
2013. 03. 02. 13:46

Én is nyomtam egy pluszt.
Meg ilyet is *****

3. Magyar Csaba (szerkesztő)
2013. 03. 02. 16:34

Sajnos rájöttem, hogy a valóság rendszerint túlszárnyalja a képzeletet. Az ember értéke pedig egyre fogyatkozik.

4. Marijja
2013. 03. 02. 16:51

Kedvjavítás mián hallgattam egy kis Roger Whittakert, meg Anna-Lenát, sírva is fakadottam a nosztalgia okán. Anna-Lena svéd énekesnö, de a 60-as években volt egy németül énekelt dala is, az:" Immer am Sonntag. "
Most csak az eredeti svédet tudtam maghallgatni, attól is el tudtam kámpicsorodni rendesen!
Nosztalgiázik a régi, letünt városrészek, meg az elmúlt fiatalság ténye miatt.

5. lujza
2013. 03. 02. 22:33

*

6. onagyz
2013. 03. 04. 18:47

Remek kisdolgozat.

7. Magyar Csaba (szerkesztő)
2013. 03. 04. 21:40

Köszönöm!

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Ennek a blognak a kommentjei moderálva vannak, így a kommented nem jelenik meg azonnal, a blog gazdájának előbb jóvá kell hagynia.
Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.